Lucruri simple

Totul a pornit de la o simplă discuție, într-o simplă dimineață de aprilie în autogara Păcii din militari. La 6.30 dimineața, un simplu șofer de autocar pe curse interne în România mi-a spus următoarele: „Nu cred că am avansat foarte mult, noi ca omenire. Eu fac comparație cu anii trecuți și mă inspir din ce văd zilnic. Dacă acum 10 ani autocarele erau pline de tineri ce mergeau veseli la facultate sau de oameni ce sporovăiau în pragul dimineții în drum spre servici, acum nu mai vezi așa ceva. Îți dau un simplu exemplu. Cursa de la Sibiu la Cluj. Ști ce văd acum dimineața? Oameni triști și crispați. Oameni care comunică doar pentru a afla unde este clinica de oncologie în Cluj sau spitalul județean. E trist și nu-mi place, dar ce știu eu? Sunt doar un simplu șofer.”

Cred că monologul acestui om spune extrem de multe. L-am tras de limbă și am aflat că are o familie numeroasă, că o duce bine, că și-a cumparat recent a doua mașină și că-i mulțumește lui Dumnezeu că toți ai lui sunt bine. Simplul lui discurs reprezintă realitatea pe care noi, cei din clădiri cu multe etaje și multe monitoare și multe lifturi și viață socială activă și conturi de facebook, twitter, instagram, etc, nu o vedem. La el este interacțiunea pură. El întâlnește și oameni de afaceri și țărani mucaliți ce merg la oraș. Tind să cred că percepția lui este mult mai adevărată decât realitatea semi-virtuală în care noi, ăștia puțin mai tineri și cu ceva carte J generația ’80, o avem astăzi.

Ar trebui să ieșim puțin din „bula” asta creată de noi, din mediul sigur ce ne înconjoară și să privim mai atent lumea din jurul nostru. Vă îndemn să faceți acest lucru ori de căte ori puteți. Veți rămâne puțin șocați și vă garantez că percepția voastră legată de viață se va schimba. În bine. Veți reuși să apreciați lucruri care acum vi se par insignifiante și lucruri mărețe vor deveni banale. Trebuie încercat. Măcar așa, ca exercițiu.

One thought on “Lucruri simple

Leave a Reply